Hartrevalidatie en hartfalenreactivatie
Het is van belang om na een hart- en/of vaatoperatie snel te starten met revalideren zoals actieve oefeningen gericht op thuissituatie, lopen en traplopen. Het doel is u te begeleiden tot het optimaal haalbare fysieke niveau. U leert het herkennen van overbelasting verschijnselen en de opbouw van belasting bij activiteiten thuis. Indien nodig informeert de fysiotherapeut u over eventuele pijnklachten in het operatiegebied, wondbelasting en de juiste houding en beweging. Er wordt een programma opgesteld voor het verbeteren van uithoudingsvermogen en oplossen van spierkrachtverlies.
Er wordt aandacht besteed aan sociale participatie en indien nodig werkhervatting. Ook is er aandacht voor uw algemene ontspanning en het verkrijgen van juiste balans tussen belasting en rust, de invloed van mentale factoren stress, woede, depressie en tijdsdruk
Onder supervisie van een aanvullend geschoolde fysiotherapeut wordt er uiteindelijk gestreefd naar een verantwoorde actieve levensstijl die u zelfstandig kan voortzetten.
Hartfalen is een complex van klachten en verschijnselen ten gevolge van een tekortschietende pompfunctie van het hart. Hartfalen wordt ingedeeld in vier klassen al naar gelang de ernst van de aandoening; hartinfarct, hartklepgebreken, hartritmestoornissen, cardiomyopathie. Doordat de pompfunctie van het hart is verminderd, krijgen sommige lichaamsdelen minder bloed waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Veel voorkomende klachten bij hartfalen zijn vermoeidheid, vocht vasthouden, vol gevoel in de bovenbuik en verminderde eetlust, ’s nachts vaak moeten plassen, slapeloosheid, verstopping (obstipatie) en koude handen en voeten.
Voordat men kan beginnen met de fysieke training van patiënten met hartfalen wordt een screening en inspanningstest uitgevoerd; de huidige belastbaarheid en gezondheidstoestand wordt in kaart gebracht. Aan de hand van de resultaten van de testen wordt samen met de patiënt een beweegprogramma opgesteld waarbij trainingseffecten leiden tot de volgende doelen (Gianuzzi et al, 2001):
- Toename van kwaliteit van leven;
- Toename van activiteiten in het dagelijks leven;
- Afname van kortademigheid en vermoeidheid;
- Vermindering van ziektegevoel en depressie;
- Toename van onafhankelijkheid;
- Verbetering van inspanningsvermogen;
- Afname van spierzwakte;
- Vermindering van slaapstoornissen.
Voor vragen of om u te melden voor hartrevalidatie en/of hartfalenreactivatie kunt u terecht bij onze aanvullend geschoolde fysiotherapeut Richard Bral; gelicentieerd therapeut hartrevalidatie, hartfalenreactivatie, Basic Life Support; hartreanimatie en gebruik AED en werkt nauw samen met het cardioteam van Maria Middellares Gent en ZorgSaam Terneuzen.